Lovagok szenteltek a Magyar Pálinka Napján

2018. December 03.

Lovagok szállták meg szombaton Újfehértót. Ezek a lovagok nem ismerik a kardot, sokkal jobban a „feles” poharat, ugyanis arra esküdtek fel, hogy a minőségi magyar pálinka népszerűsítéséért küzdenek, s a magyar gasztronómiai hagyományok ápolásaként hitet tettek a mértékletes pálinkafogyasztás mellett. A magyar pálinka lovagjainak az is a céljuk, hogy a nemzeti italok között a pálinka nyerje vissza a rangjához illő helyet.

Szent Miklós nemcsak a gyermekek védőszentje, hanem a pálinkafőzőké is, ezért született meg jó néhány évvel ezelőtt az a gondolat, hogy december 6. legyen minden évben a magyar pálinka napja is. A Magyar Pálinka Lovagrend immár tizenharmadik alkalommal rendezte meg a pálinka ünnepét, s a mostani újfehértói ünnepségre eljött többek között a Szabolcsi Pálinka Lovagrend, a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend, a Bükki Pálinka Lovagrend, a Szlovákiai Pálinka Lovagrend, az Erdélyi Pálinka Lovagrend, a zentai Szent Miklós Pálinka Lovagrend.

A szentmisén a lovagok - köztük a Panyolai Szilvórium Zrt. vezérigazgatója, Lakatos Gergely, aki egyben a Magyar Pálinka lovagrend főpohárnoka - hálát adtak az idei év gyümölcsterméséért, a pálinkafőző mesterek arany kezéért. Ikonszenteléssel köszönték meg a lovagrendek tagjai a Pálinka Mikulásnak, hogy egész évben mellettük állt és segítette munkájukat, hiszen a pálinka nemcsak egy termék, hanem több évszázados hagyomány, valamint kulturális örökség és ajándék is egyben. Az ünnepség résztvevői lovagavatásnak is részesei lehettek. A pálinka lovagrend tagja lett többek között dr. Nagy István agrárminiszter is, aki szintén sokat tesz a magyar pálinka nemes ügyéért.
(Forrás: szon.hu)