Az Ön böngészője nem támogatja a JavaScriptet. Kérem kapcsolja be a böngésző beállításaiban!
Pálinkafőzés


Pálinkafőzés

A pálinkakészítés folyamata nagy figyelmet és türelmet kíván. A Panyolai Szilvórium Zrt. székhelyén a látogatók a teljes folyamatot figyelemmel kísérhetik – a fától a palackig.
 

Panyolai Pálinkák - Gyümölcsök Gyümölcsök

Érett, hívogató, zamatos gyümölcsökért nem kell messze mennünk. A Panyolai Szilvórium Zrt. székhelye szilva- és almaliget között található, az Öreg-Túr partján. Mikroklímája, talaja különleges. Emiatt az itt termő gyümölcsök íze is teltebb, zamatosabb. Pálinkáink tizenkét-féle gyümölcsből készülnek, leghíresebbek az eredetvédett Szatmári szilva- és a Szabolcsi almapálinkáink.

 

Panyolai Pálinkák - ElőkészítésElőkészítés

Az egészséges, fajtaválogatott, étkezési gyümölcsöt mossuk, szárítjuk, kimagozzuk, majd ledaráljuk. A megdarált gyümölcs erjesztő-tartályokba kerül. Az irányított erjedési folyamatot a főzdemester felügyeli. Az erjedés közben a gyümölcscukor alkohollá alakul, ez a folyamat 5-8 hét alatt megy végbe. Ha a főzdemester meggyőződött arról, hogy a cefre készen áll, irány a rézüst!

 

Panyolai Pálinkák - Lepárlás
Lepárlás

A cefre előmelegítés után a rézüstbe kerül. Hő hatására pára, majd párlat képződik belőle. A cefrét a leégéstől vízhűtés óvja, mi ehhez az Öreg-Túr vizét használjuk. Az első lepárlás eredményét alszesznek nevezzük.


 

Panyolai Pálinkák - FinomításFinomítás

A kisüsti pálinkánál kétkörös a lepárlás. A második lepárlás, vagyis finomítás során az elő- és utópárlatot el kell választani az értékes középpárlattól. A középpárlat a befokolás után nyeri el végleges zamatát. Ez rendkívül érzékeny folyamat, melyhez nem csak tudás és tapasztalat, hanem nagyon jó szaglás, ízlelés, nagyfokú figyelem és egyfajta különleges adottság is szükséges.

 

Panyolai Pálinkák - PalackozásPalackozás

A jól megérdemelt pihenés után a pálinkát jellegzetes üvegekbe töltjük. A palackozás és címkézés manufakturális folyamat, egy-egy tetszetős Elixír üveghez 15-ször ér a palackozó, mielőtt dobozba zárja. Ezalatt utoljára ellenőrzi, hogy makulátlanul tiszta és hibamentes legyen a termék. Minden egyes palackot gyártási kóddal és zárjeggyel látunk el.