Hírnév terem a Nemtudom-fákon

2014. 14.

Nem tudom – hallható mostanság lépten-nyomon a szatmári térségben. Nincs ebben semmi meglepő, hiszen most érik a vidék neves gyümölcse, az ártereket, kerteket kékre színező Nemtudom szilva.

Idén jó termés mutatkozik, a fák roskadásig telve gyümölccsel, bár sajnos a rekordmennyiségből a földre is bőven potyog.  Itt, az ország leghátrányosabb helyzetűnek titulált területén az emberek régesrég birtokolják és folyamatosan átörökítik utódaiknak a szilva sokrétű feldolgozására irányuló tudást.  A múlt század elején Benedekfalvi Luby Margit a Szilva hazája című munkájában a termelés középpontjaként Panyolát nevezte meg. A Szatmár-beregi Szilvaút említett településén ma is több tucatnyi portán fő Nemtudom szilvából ilyentájt a cukormentes lekvár. A falu vendégházaiban heteken át bekapcsolódhat a turista az ősöktől tanult módon – rézüstben, folyamatos kavarással – zajló tevékenységbe. Sőt, Panyolán még életben tartják az aszalás hagyományát is.

Leg(el)ismertebb itt mégis a pálinkafőzés, s kézenfekvő, hogy az ország pálinkakészítői közül a Nemtudom szilva legjelentősebb felvásárlója és feldolgozója a Panyolai Szilvórium Zrt..

 – Az eredetvédett szatmári szilvapálinka csak Nemtudom és Besztercei szilvából készülhet, s ez a szabályozás garantálja egyrészt az állandó, megbízható minőséget, másrészt a helyben termő gyümölcs felvásárlása is biztosított általa – elemzett Lakatos Gergely, a vállalat vezérigazgatója.

A fentiek bizonyítékaként említhető, hogy a Panyolai Pálinkák alappillére a szatmári szilva, amely minden termékcsaládban – ágyasítva, mézesítve, kivonatolva, stb. – megjelenik. Jelentős momentumként üdvözölhető a cégvezetés azon törekvése, hogy a szilvapálinkát nemzetközi piacra lépteti, hiszen a hungarikumként kezelt termék így nem csak a térségnek, de az országnak is elismertséget hozhat.

 
A „Szatmári szilva” földrajzi árujelzőt az alább felsorolt helységek és határuk közigazgatási területéről származó szilvából készített termékkel kapcsolatban lehet alkalmazni. Aranyosapáti, Barabás, Beregdaróc, Beregsurány, Botpalád, Csaholc, Csaroda, Darnó, Fülesd,Gacsály, Garbolc, Gelénes, Gemzse, Gulács, Gyüre, Hetefejércse, Ilk, Jánd, Jánkmajtis,Kisar, Kishódos, Kisnamény, Kispalád, Kisszekeres, Kisvárda, Kisvarsány, Kölcse, Kömörő,Lövőpetri, Magosliget, Mánd, Márokpapi, Méhtelek, Milota, Nagyar, Nagydobos, Nagyhódos, Nagyvarsány, Nyírlövő, Olcsva, Olcsvaapáti, Panyola, Pap, Penyige, Rozsály, Sonkád, Szabolcsbáka, Szamosszeg, Szatmárcseke, Tákos, Tarpa, Tiszaadony, Tiszabecs,Tiszacsécse, Tiszakóród, Tiszaszalka, Tiszavid, Tivadar, Túristvándi, Túrricse, Uszka, Vámosatya, Vámosoroszi, Vásárosnamény.