Pálinkafőzés

A pálinkakészítés folyamata nagy figyelmet és türelmet kíván. A Panyolai Szilvórium Zrt. azon pálinkafőzdék közé tartozik, ahol a látogatók a teljes folyamatot figyelemmel kísérhetik – a fától a palackig.

1, Gyümölcsök

Érett, hívogató, zamatos gyümölcsökért nem kell messze mennünk. A Panyolai Szilvórium Zrt. székhelye egy szilva- és almaliget között található, az Öreg-Túr partján. Mikroklímája, talaja különleges. Ennek köszönhetően az itt termő gyümölcsök íze is teltebb. Pálinkáink tízféle gyümölcsből készülnek, leghíresebb az eredettvédett Szatmári Szilva- és a Szabolcsi Almapálinkánk.

2, Előkészítés

Az egészséges, fajtaválogatott gyümölcsöt mossuk, szárítjuk, kimagozzuk, majd ledaráljuk. A megdarált gyümölcs erjesztőkádakba kerül. Az irányított erjedési folyamatot a főzőmester felügyeli. Az erjedés közben a gyümölcscukor alkohollá alakul. Ez a folyamat nyáron, jó időben 2-3 hét alatt megy végbe. Ha a főzőmester meggyőződött arról, hogy a cefre készen áll, irány a rézüst!

3, Lepárlás

A kierjedt cefre előmelegítés után a rézüstbe kerül. Hő hatására pára, majd párlat képződik belőle. A cefrét a leégéstől vízhűtés óvja, mi ehhez az Öreg-Túr vizét használjuk. Az első lepárlás eredményét alszesznek nevezzük. Ilyenkor 24 órában dolgozik a rendszer, és a környéket belengi a lekvárfőzéskor megszokott édes, hívogató gyümölcsillat.

4, Finomítás

A kisüsti pálinkát kétszeresen párolja a főzdemester. A második lepárlás, vagyis finomítás során az elő- és utópárlatot el kell választani az értékes középpárlattól. Rendkívül érzékeny folyamat, melyhez nem csak tudás és tapasztalat, hanem nagyon jó orr, nagyfokú figyelem és egyfajta különleges adottság is szükséges.

5, Palackozás

A jól megérdemelt pihenés után a pálinkát jellegzetes üvegekbe töltjük. A palackozás és címkézés manufakturális folyamat, egy-egy tetszetős Elixír üveghez 15-ször ér a palackozó, mielőtt dobozba zárja. Ezalatt folyamatosan ellenőrzi, hogy makulátlanul tiszta és hibamentes legyen a termék. Minden egyes palackot zárjeggyel lát el, mely egyben garancia az eredeti Panyolai Pálinkára.

Fedezze fel 3D-ben!

6, Pálinkakóstolás

A vadregényes Öreg-Túr partján vagy a szatmári bútorokkal berendezett, hangulatos Elixír Házban eredeti környezetben kóstolhatja meg a Panyolai Pálinkákat. Ha Szatmárba látogat, térjen be hozzánk! Jelentkezzen be kóstolóval összekötött, vezetett főzdelátogató programunkra és vendégül látjuk egy kupicára.

7, Kereskedelem

A Panyolai Pálinkákhoz hozzájuthat színvonalas éttermekben és szállodákban, pálinkaboltokban és nagyobb áruházakban az ország nagy részén. Rendszeresen részt veszünk fesztiválokon és gasztronómiai rendezvényeken. Azonban a teljes választékot kedvezményes áron megvásárolhatja a Panyolai Szilvórium Zt. székhelyén, Panyolán működő mintaboltunkban is.