Palackban lép piacra a gyümölcs

2015. 28.

A nemzetközi gasztronómiában kér helyet a Panyolai Szilvórium Zrt. Aranypálinka termékcsaládja (Aranyalma, Aranykörte és Aranyszőlő), valamint a Rubinmeggy. Ahhoz azonban, hogy ugyanazt tudja jelenteni egy amerikainak, szláv vagy ázsiai embernek a magyar ,,orvosság”, amit a honi körökben, Európának is fel kell készülnie. Az érési folyamat a múlt év tavaszán megkezdődött, s talán nincs már olyan messze az az idő, amikor a vodka, vagy a rizspálinka külföldi köztudomását felülírja a tiszta, minőségi gyümölcspárlat, a magyar pálinka.

Pálinka (R)evolúció

A pálinkaexport lehetőségét a szatmári gazdák érdekében is feszegető Lakatos Gergely, a Panyolai Szilvórium Zrt. vezérigazgatója biztos a dolgában – persze lehet is az, aki három eredetvédett gyümölcs megyéjében nemzedékről nemzedékre örökített kisüsti hagyományokon, évi 600 milliós árbevétellel rendelkező stabil piaci pozícióra tett szert egy bő évtized alatt.

  • A Panyolai Szilvórium Zrt. 2002-es cégalapítása óta komoly fejlődésen – mondhatni revolúción – esett át a pálinkafőzés és a fogyasztás is. A magyar pálinkakedvelők és vásárlók preferenciái, s a pálinkafőzés szokása is más, mint a kezdetek kezdetén. Már elfogadott tény, hogy jó pálinkát csak minőségi gyümölcsből lehet főzni – mondja a vezérigazgató.
  • Sok magyar pálinkakereskedő csak a legjobb termékeket fogadja, s egyre jobbakat várnak el. Miközben itthon kicsúcsosodott a pálinka udvarok tevékenysége, Nyugat-Európában már óriási hagyománya van a minőségi italfogyasztásnak

Az ország gyümölcsöskertje

A magyar borok bekerültek ebbe a kereskedelmi áramba, ugyanezt az utat kell bejárnia a pálinkának is.

Megyénk ebben a folyamatban Magyarország gyümölcsöskertje, hiszen kimagaslóan jó gyümölcseink vannak. Az általunk megszokott 45- 50 fokos pálinka azonban egy külföldinek elsőre erős lesz. Ahhoz, hogy meginduljon a hazai – mintegy tízmilliárdosra becsült – pálinkapiac, nemcsak a jó gyümölcs feldolgozására, hanem kiszolgáltatott mezőgazdaságunk tudatos stabilizálására is szükség lenne.

Elismertség

A bázisnak számító gyümölcs persze továbbra is itt kell, hogy megteremjen, azonban luxusnak számít, ha a jó minőségű termés a fán marad, a nyomott felvásárlói árak miatt. Az eredetvédettségi törvényeknek és a pálinkafőzés szabályainak köszönhetően nem kell félteni gyümölcseinket, eljárásainkat attól, hogy a nyugatosodás szellemében átalakul a magyar pálinka. Annak mindössze méltó nemzetközi piacot, elismertséget kell teremteni, méghozzá úgy, hogy az hasznos legyen az országnak, a régiónak. Így kell lennie, ez az evolúció természete.

(Forrás: Kelet-Magyarország)