Pálinkafőzés
A pálinkakészítés folyamata nagy figyelmet és türelmet kíván. A Panyolai Szilvórium Zrt. székhelyén a látogatók a teljes folyamatot figyelemmel kísérhetik – a fától a palackig.
Gyümölcsök
Érett, hívogató, zamatos gyümölcsökért nem kell messze mennünk. A Panyolai Szilvórium Zrt. székhelye szilva- és almaliget között található, az Öreg-Túr partján. Mikroklímája, talaja különleges. Emiatt az itt termő gyümölcsök íze is teltebb, zamatosabb. Pálinkáink tizenkét-féle gyümölcsből készülnek, leghíresebbek az eredetvédett Szatmári szilva- és a Szabolcsi almapálinkáink.
Előkészítés
Az egészséges, fajtaválogatott, étkezési gyümölcsöt mossuk, szárítjuk, kimagozzuk, majd ledaráljuk. A megdarált gyümölcs erjesztő-tartályokba kerül. Az irányított erjedési folyamatot a főzdemester felügyeli. Az erjedés közben a gyümölcscukor alkohollá alakul, ez a folyamat 5-8 hét alatt megy végbe. Ha a főzdemester meggyőződött arról, hogy a cefre készen áll, irány a rézüst!
Lepárlás
A cefre előmelegítés után a rézüstbe kerül. Hő hatására pára, majd párlat képződik belőle. A cefrét a leégéstől vízhűtés óvja, mi ehhez az Öreg-Túr vizét használjuk. Az első lepárlás eredményét alszesznek nevezzük.
Finomítás
A kisüsti pálinkánál kétkörös a lepárlás. A második lepárlás, vagyis finomítás során az elő- és utópárlatot el kell választani az értékes középpárlattól. A középpárlat a befokolás után nyeri el végleges zamatát. Ez rendkívül érzékeny folyamat, melyhez nem csak tudás és tapasztalat, hanem nagyon jó szaglás, ízlelés, nagyfokú figyelem és egyfajta különleges adottság is szükséges.
Palackozás
A jól megérdemelt pihenés után a pálinkát jellegzetes üvegekbe töltjük. A palackozás és címkézés manufakturális folyamat, egy-egy tetszetős Elixír üveghez 15-ször ér a palackozó, mielőtt dobozba zárja. Ezalatt utoljára ellenőrzi, hogy makulátlanul tiszta és hibamentes legyen a termék. Minden egyes palackot gyártási kóddal és zárjeggyel látunk el.